menu

Restaureren van meubels

Bij De Werkkamer kunt u terecht voor de professionele restauratie van meubelen. De restauratiediensten omvatten een breed scala aan technieken, zoals het vergulden van meubels, lederbewerking, fineerwerk en french polishing.

Restauratie onderscheidt zich van eenvoudig herstel doordat het rekening houdt met de authenticiteit van het object en wordt uitgevoerd volgens de deontologie van het restaureren. Bij restauratie wordt een zekere mate van herstel uitgevoerd, wat niet het geval is bij conservatie. Conservatie is in feite de eerste stap van het restauratieproces en heeft tot doel het natuurlijke verval van het object te vertragen zonder het terug te brengen naar de oorspronkelijke staat.

Bij het restaureren maken we gebruik van materialen en hulpmiddelen die identiek zijn aan of zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijk gebruikte elementen liggen. Zo gebruiken we bijvoorbeeld warme beenderlijm in plaats van witte houtlijm. Bij De Werkkamer beheersen we ook oude technieken zoals nat in nat fineren, politoeren (French polishing), polimentvergulden en hout- en marmerimitatie. Daarnaast passen we traditionele meubelstofferingstechnieken toe, zoals het gebruik van craine, jutte en singels, bij het restaureren en herstofferen van zetels.

Hoewel vaak verwezen wordt naar “antiek” in het kader van restauratie, is dit begrip niet langer beperkt tot antieke meubelen vanwege de waardevermindering na de bankencrisis van 2008. Bij De Werkkamer passen we de restauratiedeontologie ook toe op moderne meubelen en durven we te stellen dat design het nieuwe antiek is.

Bij het restauratieproces combineren we oude en moderne technieken, afhankelijk van wat het object vereist.

Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van 3D-scanning en digitale restauratie om versieringen en details te kopiëren, zoals de engelen op een deur van de sacristie van de begijnhofkerk van Hoogstraten. We kunnen deze versieringen reproduceren met behulp van digitale scanningstechnieken en 2.5D frezen op de computergestuurde freesmachine.

Dezelfde techniek wordt gebruikt bij het reproduceren van deuren, bijvoorbeeld bij het vervangen van art-deco-buitendeuren. De deurversieringen worden nauwkeurig nagemaakt volgens het origineel met gebruik van hedendaagse materialen en sluitbeslag. Indien nodig wordt het origineel gecontroleerd bewaard of gearchiveerd.

Een ander voorbeeld van restauratietechniek is lederrestauratie, zoals het vervangen van beschadigd ingelegd leder in het werkblad van een antiek bureau. Voordat het originele leder wordt verwijderd, wordt het origineel opgemeten en de vergulde randversiering opgetekend. Wanneer het leder origineel met beender- of konijnenvellenlijm bevestigd is, wordt door toevoeging van warmte en vocht het oude leder verwijderd. De ondergrond en het kader rond het leder wordt grondig gereinigd zodat er geen ophogingen of houtbeschadigingen meer zijn die het vlakke uiterlijk van het nieuwe leder negatief kunnen beïnvloeden. Het nieuwe leder wordt gemaakt volgens de originele kleur, structuur en randversiering. De patronen van de oude randversiering zijn nog steeds beschikbaar zodat het authentieke uiterlijke van het (nieuwe) origineel bijna gegarandeerd wordt. Het kader wordt opnieuw geboend of gepolitoerd en de ondergrond voorzien van een nieuwe lijmlaag. Het leder wordt met siliconenpapier door lichte druk en een weinig warmte gekleefd waarna de randen wat bijgesneden worden met een scalpel.

Een meer uitgebreid restauratieverslag van een kaarttafel leest u hier.

Geverifieerd door MonsterInsights