menu

Restauratie van schilderijen

Als u op zoek bent naar professionele restauratie van schilderijen en kunstwerken, dan bent u bij De Werkkamer aan het juiste adres. Met onze expertise en jarenlange ervaring kunnen wij uw waardevolle kunstwerken weer in hun oorspronkelijke staat herstellen. De restauratieactiviteiten op het gebied van schilderijen zijn ontstaan vanuit de beheersing van imitatietechnieken voor hout en marmer, en zijn verder ontwikkeld na de opleidingen in Art and Design aan de Westkust van Schotland en schilderijrestauratie aan de academies van Anderlecht en Antwerpen.

Bij schilderijrestauratie wordt er een strikter uitvoeringskader toegepast, op basis van de richtlijnen van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) waarbij het type pigment, de gebruikte oplosmiddelen en de werkmethodes meer gestandaardiseerd en voorgeschreven worden.

Bij het restaureren van schilderijen en kunst in het algemeen maken we onderscheid tussen conservatie en restauratie. Restauratie heeft voornamelijk betrekking op het herstellen van schade aan de drager en de verflaag, inclusief het retoucheren van de picturale elementen. Hierbij baseren we ons zoveel mogelijk op objectieve elementen en proberen we interpretatie tot een minimum te beperken, om de authenticiteit te respecteren die voortkomt uit het werk van de kunstenaar.

Het conservatie-aspect richt zich op het reinigen en stabiliseren van de verflaag en de achterkant van de drager, omdat vuil een voedingsbodem kan vormen voor schimmels en micro-organismen die het schilderij op termijn kunnen aantasten. Vuil op de verflaag vermindert de transparantie en de leesbaarheid van het schilderij. Soms is het noodzakelijk om de vernislaag van het schilderij te verwijderen, omdat de lijnolie van de oorspronkelijke vernis door oxidatie donkerder wordt en daardoor details in lichtschakeringen en objecten volledig doet verdwijnen. Dit is vooral belangrijk bij lichtere kleuren, waarbij zelfs de kleinste nuances van belang zijn.

Een van de meest ingrijpende restauratietechnieken is het bedoeken van een schilderij, waarbij de originele drager wordt vastgelijmd aan een nieuwe linnen drager. Het schilderij wordt van het spieraam verwijderd, oppervlakkig gereinigd aan beide zijden, opgespannen op een werkkader met een nieuwe drager en vervolgens “gelijmd” op die nieuwe drager. Daarna wordt de verflaag diepgaand gereinigd, worden lacunes opgevuld en wordt het geheel geretoucheerd en indien nodig voorzien van een nieuwe vernislaag. Het kader rond een schilderij kan door De Werkkamer gerestaureerd worden zowel in functie van het profiel als de afwerking. Vaak worden kaders afgewerkt in slagmetaal (koper, zilver, goud) en gepatineerd, of verguld op een poliment ondergrond en gepolierd of bekleed met schildpadschild en gepolitoerd. Al deze technieken worden door De Werkkamer beheerst en beschadigingen kunnen perfect gerestaureerd worden. Indien noodzakelijk kan ook een nieuw kader gemaakt worden.

Het kader rond een schilderij kan door De Werkkamer gerestaureerd worden zowel in functie van het profiel als de afwerking. Vaak worden kaders afgewerkt in slagmetaal (koper, zilver, goud) en gepatineerd, of verguld op een poliment ondergrond en gepolierd of bekleed met schildpadschild en gepolitoerd. Al deze technieken worden door De Werkkamer beheerst en beschadigingen kunnen perfect gerestaureerd worden. Indien noodzakelijk kan ook een nieuw kader gemaakt worden.

Geverifieerd door MonsterInsights